La Capsa Ambulant d'Artistes

Un projecte de mediació de “El Teler de Llum”, Centre d'Art de Tarragona.

El bestiari urbà visita la Fundació Topromi

06/10/2015

CAT

Capsa a Topromi_06

El passat dimarts 22 de setembre la Capsa va anar, juntament amb Poligon Cultural, a la Fundació Topromi, edifici situat a la intersecció entre Bonavista i La Canonja (i pertanyent a aquesta última).

Què és la Fundació Topromi? Una empresa social, una família, una fundació sense ànim de lucre que vol normalitzar i dignificar les persones amb discapacitat intel·lectual que hi treballen. L’activitat és àmplia (disseny, impressió, enquadernació, digitalització i manipulats), i dóna lloc a, entre altres: agendes, llibretes, tesis doctorals… Fins i tot el joc de cartes del bestiari de Tarragona, presentat aquest any per Santa Tecla.

Aprofitant el fet que a Topromi coneixen de primera mà el bestiari, i que els hi agrada molt participar de les festes de la ciutat, vam proposar un taller en el que les “bèsties populars” es transformaven en “animals urbans”. Així doncs, el Lleó esdevé un gat de carrer, el Drac una sargantana i l’Àliga un colom amb corona.

          Capsa a Topromi_07           Capsa a Topromi_03

L’acció comença al pati amb unes 50 persones molt emocionades, no saben què els hi espera però intueixen que avui serà un dia especial. “Què és aquest artefacte de fusta plantat al nostre pati?”

Una vegada ens presentem i expliquem la proposta, ens separem en dos grups. El primer va al menjador, allà en Joan els hi conta la història de com un seguit de bèsties de carrer es converteixen en les famoses bèsties de Santa Tecla. Després, motivats per les paraules que acaben d’escoltar, amb la imaginació agitada, pinten les bèsties tal i com se les han imaginat, tal i com els hi agradaria veure-les al mur del seu pati.

                   Capsa a Topromi_08                    Capsa a Topromi_11

Mentrestant, l’altre grup comença a treballar al mur dibuixant i pintant les 3 figures geomètriques que faran de fons. Quan la pintura s’asseca canviem els grups, els del menjador van fora i els del pati entren dins per a viure i pintar el conte.
El grup de fora continua la intervenció: agafen les plantilles i les marquen al mur amb sprai, una vegada la silueta dels animals està feta les pinten i … voilà! Ja tenim el bestiari urbà al mur, i fet per tot el grup!

     Capsa a Topromi_09

Després de la solemne inauguració de les bèsties (com si d’un acte oficial es tractés) la música fa ballar a tots els participants i amb aquest ambient festiu, entre abraçades, encaixades de mans i petons ens despedim d’aquests nois i noies tan especials que avui, ens han obert el seu centre i el seu món per unes hores.

Capsa a Topromi_15

Imatges: Capsa Ambulant d’Artistes i Jordi Abelló

Veure totes les imatges

Com ho van viure a Topromi? (Aquí van algunes de les seves impressions):

TALLER A
“Cada dia quan sortim al pati, veiem els dibuixos que vam fer i ens recordem del Joan, l’Esther i el Darío. Moltes gràcies a tots. Un petó molt fort i esperem tornar-vos a veure aviat”

TALLER B
“Ens va agradar pintar el nostre bestiari i ser artistes com el Darío per un dia”
“Amb la música, les banderoles i els dibuixos del bestiari vam viure una Santa Tecla i un dia diferent”

TALLER C
“El millor la música del pati”
“Va ser una sorpresa molt bonica que vinguessin a compartir el dematí i ens deixessin de record els animals de la paret”

TALLER E I F
“Ens agrada mirar el mural per que ho hem fet entre tots”
“ Va ser tant bonic i divertit que podríem haver pintat tot Topromi”

Capsa a Topromi_17

Fragment del conte d’en Joan Rioné:

Sabeu que a Tarragona són festes, no? I quines festes són? (…)

Ens han dit que sou “experts” en les Bèsties del Seguici Popular: la Mulassa, el Lleó, el Drac, L’Àliga, la Cucafera…. I ara us pregunto; com són aquestes Bèsties?: GRANS, MOLT GRANS. I què fan aquestes Bèsties? Desfilen i ballen pel carrer i al passar tothom les mira. És que són tan boniques…

Ara us explicaré una cosa que és un secret, una llegenda que només s’haurà explicat aquí, a Topromi. I és que aquests animals, abans de ser el que són ara, eren animals urbans, ben normals. Tot seguit sabreu com va anar que aquestes bèsties, van passar de ser animalons de carrer, a convertir-se en en les feres més importants de la ciutat!

Us agrada imaginar…?

Doncs anem a imaginar un gat, un gat de carrer, brut i afamat (meu, meuu…!, fan tots els gats, ja siguin de carrer o visquin en un palau). Anem a imaginar també que, un dia, aquest gat descobreix, d’alt un balcó d’una casa senyorial de la Part Alta, a una gateta gris, preciosa, llepant el seu llarg pèl color de plata. I el pobre gat que la mira… I el pobre gat que la mira i la gata no fa cas i el gat pregunta – Gateta, gateta bonica, què he de fer per poder seure al teu costat? – I ella respon: – T’hauries de convertir en el gat més elegant de la ciutat! – .

Capsa a Topromi_04

ESP

El pasado martes 22 de septiembre la Capsa fue, junto con Polígon Cultural, a la Fundación Topromi, cuyo edificio se sitúa en la intersección entre Bonavista y La Canonja (y pertenece a esta última).

¿Qué es la Fundación Topromi? Una empresa social, una familia, una fundación sin ánimo de lucro que quiere normalizar y dignificar a las personas con discapacidad intelectual que trebajan en ella. La actividad es ámplia (diseño, impresión, encuadernación, digitalización y manipulados), y da lugar a, entre otros: agendas, libretas, tesis doctorales… Incluso el juego de cartas del bestiario de Tarragona, presentado este año por Santa Tecla.

Capsa a Topromi_13

Aprovechando el conocimiento que en Topromi tienen del bestiario, además del hecho que les gusta participar en las fiestas de la ciudad, propusimos un taller en el que las “bestias populares” se convertían en “animales urbanos”. Por lo tanto, el León se convirtió en un gato de calle, el Dragón en una lagartija y el Águila en una paloma con corona.

La acción empieza en el patio con unas 50 personas muy emocionadas, no saben qué les espera pero intuyen que hoy será un día especial. “¿Qué és este artefacto de madera plantado en nuestro patio?”

Después de presentamos y explicar la propuesta, nos separamos en dos grupos. El primero va al comedor, allí Joan les contará la historia de cómo una serie de bestias callejeras se convirtieron en las famosas bestias de Santa Tecla. Después, motivados por las palabras que acaban de escuchar, con la imaginación agitada, pintan las bestias tal y como se las han imaginado, tal y como les gustaría verlas en el muro de su patio.

Capsa a Topromi_12

Mientras, el otro grupo empieza a trabajar en el muro dibujando y pintando las 3 figuras geométricas del fondo. Quando la pintura se seca cambiamos los grupos, los del comedor van fuera y los del patio entran dentro para vivir y pintar el cuento.
El grupo de fuera continúa la intervención: marcan las plantillas en el muro con spray y una vez la silueta de los animales está hecha la pintan y … voilà! Ya tenemos el bestiario urbano en el muro, y realizado por todo el grupo!

Capsa a Topromi_16

Después de la solemne inauguración (como si de un acto oficial se tratara), la música hace bailar a todos los participantes. En este ambiente festivo, entre abrazos y besos, nos despedimos de estos chicos y chicas tan especiales que nos han abierto su centro, su muro y su mundo por unas horas.

Imágenes: Capsa Ambulant d’Artistes y Jordi Abelló

Ver todas las imágenes