La Capsa Ambulant d'Artistes

Un projecte de mediació de “El Teler de Llum”, Centre d'Art de Tarragona.

L’UNIVERS DEL FANZINE I LES PUBLICACIONS AUTOGESTIONADES

26/09/2016

capsafanzines_m-ferre20

“El fanzine, com a pràctica nòmada, no acostuma a passejar-se sobre les catifes vermelles del circuit editorial. Es tracta, més aviat, d’aventurar-se per camins abruptes i arriscats, de dormir al ras. Canalla i valent. Imperfecte i artesà. La intempèrie li confereix llibertat. Independència.
Un lloc on investigar i experimentar amb les múltiples formes de veure i expressar el món a través de l’humor irreverent, el desvergonyiment, l’afecte, la sensibilitat…”

         capsafanzines_m-ferre19            capsafanzines_m-ferre02

El dissabte 9 de juliol vam realitzar el taller i l’acció pública “Fanzines i Publicacions Autogestionades” al café La Cantonada.

A les 17.30 va començar el taller: vam convocar un grup de participants que, juntament amb els col·lectius que volíem donar a conéixer (Delirópolis, Junkie Python, Bohemian, Tarraco Profana i Sal Maldom), van realitzar una “Publicació” col·lectiva en un suport diferent: la pròpia Capsa. Entre tots vam escollir el tema o fil narratiu sobre el que treballar (la calor) i cada col·lectiu es va encarregar d’una part del dispositiu com si fos una publicació de 5 pàgines: portada, págines 1-3 i contraportada (porta, abatible, altra porta, giratòries i sostre).

        capsafanzines_m-ferre12            capsafanzines_m-ferre08

Una vegada la intervenció a la Capsa va estar enllestida, cap a les 20h, vam començar l’acció pública, amb l’objectiu de donar a conéixer diferents publicacions autogestionades que es mouen per Tarragona, qui hi ha darrere, com funcionen…
Marco Rodríguez (activista cultural, promotor i dj Ecléctico) va ser l’encarregat d’introduïr als col·lectius (qui van disposar d’uns cinc minuts per a presentar-se de la manera que els hi va semblar millor: amb paraules, amb imatges, a través del vídeo, de la música…), de repensar l’univers del fanzine en general i a Tarragona en particular, i de moderar el posterior debat.

capsafanzines_m-ferre23
Algunes dels temes que van sortir van ser:

Què és un fanzine?
Actitud socio-política
Criteris estètics: art, disseny
El còmic dins del fanzine
Conflictes dins del món del fanzine
El romanticisme i necessitat del paper
Formes d’organització: Procés de treball/Presa de decisions (criteris de selecció, edició, maquetació, publicació…)
Eines narratives i de construcció gràfica
Joc imatges i text
Sentit crític
Relació amb “Sector editorial”
Precarietat vs Autonomia (empoderament)
Llibertat d’expressió?
Horitzontalitat

L’acció va cloure amb la invitació a entrar a la Capsa-Fanzine, tocar, parlar amb col·lectius, comprar-ne els exemplars que havien portat…

En aquest enllaç podreu trobar tota la informació i enllaços sobre els col·lectius que van participar a l’acció:
https://www.facebook.com/events/1556684314627435/permalink/1561905074105359/

capsafanzines_m-ferre27

Imatges: Montse Ferré 

Per veure més imatges de l’acció.

Post de l’acció al blog de Sal Maldom

Anuncis
%d bloggers like this: