La Capsa Ambulant d'Artistes

Un projecte de mediació de “El Teler de Llum”, Centre d'Art de Tarragona.

ESCULTURA CONTEMPORÀNIA PER A INVIDENTS

14/08/2015

CAT

ESGAT_ONCE_00

El passat 2 de juliol la Capsa i l’Ester Fabregat van visitar la seu de la Once a Tarragona en el marc del taller anomenat “Escultura contemporània per a invidents”.
Tenint en compte les característiques del grup (una persona amb ceguesa absoluta i les altres amb limitacions visuals de diferent intensitat) el taller es va plantejar per ser viscut des de la percepció sonora i tàctil, des de l’energia.

ESGAT_ONCE_01

L’Ester, amb un discurs viu i clar va explicar qui és, d’on ve, on ha anat, què li agrada fer… Va introduïr un dels elements més importants amb els que treballa, el vent, a través d’un vídeo amb música de clarinet. Aquest instrument ens va traslladar al so del vent, i amb això ens vam podem imaginar les seves peces dançant-hi. Per ajudar les orelles a processar la informació, ens va portar diferents escultures per tocar.

      ESGAT_ONCE_04                ESGAT_ONCE_02

Va ser màgic observar de quina manera les mans, els palpissos dels dits, acariciaven, recorrien, analitzaven cada racó, cada canvi de pla, textura, obertura… La supefície llisa però lleugerament granulada dels gomets amb els que decorà la Capsa; la tapa pesada, foradada de la capsa de ferro de cucs de seda; els volums petits i rugosos dels cossos de la seva humanitat de plàstic…

ESGAT_ONCE_06

I finalment el plat fort: una peça lleugera, fràgil, que espetega en secs sons de plàstic al entrar en contacte amb els dits… El cos lax de l’Air Swimmer es va desplegar sobre la taula, dòcil, per deixar-se tocar per 24 mans expertes.
L’Ester va engegar el ventilador i l’aire va començar a inflar-lo a poc a poc provocant un canvi de volum lent però constant. Llavors tots els dits presionaren suaument la peça feta amb bosses de plàstic reciclades, “artistificades”. Quan aquests detectors infalibles tingueren l’essència de l’Air Swimmer presa, van començar a crear una peça pròpia. 240 dits hàbils en l’art de sentir a través del relleu de les gemmes van recórrer el procés i palpar els resultats tot convertint aquelles 24 mans màgiques en escultores de sensacions.

ESGAT_ONCE_13

(Article “La felicidad está en las yemas de los dedos, según científicos rusos”. Llegir)

ESP

El pasado 2 de julio la Capsa y Ester Fabregat llevaron el taller “Escultura contemporánea para invidentes” a la sede de la Once en Tarragona.

Teniendo en cuenta las características del grupo (una persona con ceguera absoluta y las demás con limitaciones visuales de diferente intensidad) el taller se planteó para ser vivido desde la percepción sonora y táctil, desde la energía.

ESGAT_ONCE_03

Ester, mediante un discurso vivo y claro explicó quien es, de donde viene, donde ha ido, que le gusta hacer… Introdujo uno de los elementos más importantes con los que trabaja, el viento, a través de un video con música de clarinete, instrumento cuyo sonido nos remite al viento y nos ayudó a imaginar las esculturas de Ester danzando con él. Para ayudar al oído a procesar la información, nos trajo diferentes piezas para tocar.

                ESGAT_ONCE_08                                ESGAT_ONCE_07

Fue mágico observar de que manera las manos, las yemas de los dedos, acariciaban, recorrían, analizaban cada rincón, cada cambio de plano, textura, abertura… La superficie lisa pero ligeramente granulada de los “gomets” con los que decoró la Capsa; la tapa pesada, agujereada de la caja de hierro de gusanos de seda; los volúmenes pequeños y rugosos de los cuerpos de su humanidad de plástico… Finalmente el plato fuerte: una pieza ligera, frágil, que chasquea secos sonidos de plástico al entrar en contacto con los dedos… El cuerpo laxo del Air Swimmer se desplegó sobre la mesa, dócil, para dejarse tocar por 24 manos expertas.

ESGAT_ONCE_10

Ester encendió el ventilador y el aire empezó a inflarlo lentamente, provocando un movimiento ligero, un cambio de volumen lento pero constante. Entonces todos los dedos presionaron suavemente la pieza hecha con bolsas de plástico recicladas.

Cuando estos detectores infalibles hubieron captado la esencia del Air Swimmer, empezamos a crear una pieza propia. 240 dedos hábiles en el arte de sentir a través del relieve de las yemas trabajando en el proceso y palpando los resultados, convirtieron aquellas 24 manos mágicas en escultoras de sensaciones.

           ESGAT_ONCE_11           ESGAT_ONCE_12

(Artículo “La felicidad está en las yemas de los dedos, según científicos rusos”. Leer)

%d bloggers like this: