La Capsa Ambulant d'Artistes

Un projecte de mediació de “El Teler de Llum”, Centre d'Art de Tarragona.

L’hort del Nil

03/06/2015

L'hortdelNil_OlgaDalmau07

CAT

El dissabte 30 de maig la Capsa Ambulant d’Artistes va presentar en Nil Bartolozzi a l’Hort del Circ de Tarragona, un espai cultivable al nucli històric de la ciutat que va acollir la seva obra com a pròpia.

L’experiència va girar entorn del paisatge, l’art i la facilitat amb que aquest dos conceptes es barregen; com l’obra i la terra es confonen i els materials es mesclen per crear coses noves. Aquest és el joc, aparentment senzill, que en Nil Bartolozzi va proposar; un creador sempre atent a tot allò que l’envolta; als sons, a les formes, als colors, als aromes, als objectes i fins i tot, a les ombres. Per l’artista, art i natura configuren una simbiosi sorprenent i, sovint, atzarosa on el procés creatiu es desenvolupa al taller i també a l’aire lliure amb materials orgànics i objectes trobats.

L'hortdelNil_OlgaDalmau18

Envoltat de mosques, mosquits, borinots i altres insectes sonors, en Roger Conesa Mathioux va exercir de presentador simbiòtic de l’acció i també es va transformar, en aquest cas, en un agrico-músic que regava les plantes de l’hort amb una flauta regadora mentre interpretava una insòlita melodia capaç d’adobar orelles i herbes. En Roger va ser un mestre de cerimònies excepcional fent ús dels sons però també de l’humor i la ironia que, com a comunicador, el caracteritzen.

L'hortdelNil_OlgaDalmau16

La intervenció final va anar a càrrec de la poeta Txus Garcia que ens va sorprendre amb una lectura de versos aliens. En destaquem aquests versos satírics de Josep Maria de Sagarra:

Gustós, senyores, m’avinc
a explicar-vos com els tinc.
Els tinc grossos i rodons
com els Pares Felipons.
I els tinc nets i sense tites
com els Padres Jesuïtes.
Els tinc frescos i bonics
com els Pares Dominics.
Cadascun em pesa un quilo
com els del Pare Camilo.

La seva veu dolça i punyent va ser el complement final per tal que flora i art fecundi, arreli i creixi pels racons més insospitats de la ciutat.

L'hortdelNil_OlgaDalmau20

Imatges: Olga Dalmau

Veure totes les imatges

ESP

EL HUERTO DE NIL

El sábado 30 de mayo la “Capsa Ambulant d’Artistes” presentó a Nil Bartolozzi en el Hort del Circ de Tarragona, un espacio cultivable en el núcleo histórico de la ciudad que acogió su obra como propia.

La experiencia giró entorno al paisaje, el arte y la facilidad con que estos dos conceptos se mezclan; como obra y tierra se confunden y los materiales se suman para crear cosas nuevas. Este es el juego, aparentemente fácil, que Nil Bartolozzi nos propuso; un creador siempre atento a todo lo que le rodea; a los sonidos, a las formas, a los colores, a los aromas, a los objetos y, incluso, a las sombras. Para el artista, arte y naturaleza configuran una simbiosis sorprendente y, a menudo, casual donde el proceso creativo se desarrolla en el taller y también en el aire libre con materiales orgánicos y objetos encontrados.

L'hortdelNil_OlgaDalmau23

Envuelto de moscas, mosquitos, moscardones y otros insectos sonoros, Roger Conesa Mathioux, ejerció de presentador simbiótico de la acción y también se transformó, en este caso, en un agrico-músico que regaba plantas del huerto con una flauta regadora mientras interpretaba una insólita melodía capaz de abonar orejas y hierbas. Roger fue un maestro de ceremonias magistral utilizando los sonidos pero también el humor y la ironía que, como comunicador, lo caracterizan.

La intervención final fue a cargo de la poeta Txus Garcia que nos sorprendió con un lectura de versos ajenos. Destacamos estos versos satíricos Josep Maria de Sagarra:

Gustós, senyores, m’avinc
a explicar-vos com els tinc.
Els tinc grossos i rodons
com els Pares Felipons.
I els tinc nets i sense tites
com els Padres Jesuïtes.
Els tinc frescos i bonics
com els Pares Dominics.
Cadascun em pesa un quilo
com els del Pare Camilo.

Su voz dulce y punzante fue el complemento final para que flora y arte fecunde, arraiga y crezca en los rincones mas insospechados de la ciudad.

L'hortdelNil_OlgaDalmau24

Imágenes: Olga Dalmau

Ver todas las imágenes

%d bloggers like this: