La Capsa Ambulant d'Artistes

Un projecte de mediació de “El Teler de Llum”, Centre d'Art de Tarragona.

CONSTRUIR MEMÒRIA AMB FINESTRES DE CARTÓ

15/01/2015

MariaR_MartíFranquès01_EV
MariaR_MartíFranquès01_EV
CAT

El dilluns dia 12 de gener la “Capsa Ambulant d’Artistes” i la Maria Roig visiten l’Institut Martí i Franquès de Tarragona. L’auditori està format pels alumnes de 4rt d’ESO de l’assignatura Visual i Plàstica de la professora Eloïsa Valero.

Només començar la Maria avisa; “jo no em considero artista; només jugo amb les imatges”. Però les imatges amb les que juga la Maria esdevenen narracions d’una força expressiva captivadora. Comencem per recordar quin és el punt de sortida; i és que resulta que la imatge en moviment, que ara tant s’escampa i que tot ho envolta, també té orígens. Coneixem la història del cinema, des dels germans Lumière als nostres dies; aquesta dèria fabulosa d’explicar amb llum i pantalla. I llavors ens aturem en el fragment dels fets que no relata gairebé ningú, en la porció de la història que, per a molts, passa desapercebuda o com a simple anècdota: el cinema domèstic. La Maria ens descobreix el valor d’aquests documents i ens sorprèn amb la seu potencial tan divers; documental, sentimental, històric… i també experimental, expressiu i creatiu.

MariaR_MartíFranquès02_EV

I com en un joc dels sentits, deixem la paraula i passem a la mirada i, per uns instants, la sala d’actes de l’Institut Martí i Franquès es converteix en un cinema. Visionem alguns tastets dels treballs de la Maria; Sin Memoria; un audiovisual protesta davant el tancament del CIMIR de Reus on es vol mostrar el material recuperat i la tasca que s’hi ha dut a terme, i el tràiler del documental Dalí, emperador de l’acció que narra la visita de l’artista empordanès l’agost de 1973 a Tarragona i que (atenció!) podrem veure pel Canal 33 el proper 5 de febrer.

MariaR_MartíFranquès03_EV

Finalment passem a fer un taller plàstic, la idea és elaborar, com si fos un fotograma estàtic, una finestra oberta. El marc és una capsa de cartró però el paisatge el construirem nosaltres amb fotografies, retalls i objectes que ens permetin explicar una història personal. La Maria ens convida a jugar amb imatges evocadores, a plasmar records, a narrar… i es que tothom, vulguem o no, de manera intencionada o fortuïta, som perseverants constructors de memòria pròpia i col·lectiva.

Imatges: Eloïsa Valero

L’experiència i els resultats de l’activitat al post del blog de “Fer visible l’invisible” i l’entrada al blog de la Capsa.

MariaR_MartíFranquès04_EV

 ESP

CONSTRUIR MEMORIA CON VENTANAS DE CARTÓN

El lunes día 12 de enero la “Capsa Ambulant d’Artistes” y Maria Roig visitan el Instituto Martí i Franquès de Tarragona. El auditorio está formado por los alumnos de 4rto de la ESO de la asignatura Visual y Plástica de la profesora Eloïsa Valero.

Sólo empezar Maria nos avisa; “yo no me considero artista; sólo juego con las imágenes”. Pero las imágenes con las que juega Maria se convierten en narraciones de una fuerza expresiva cautivadora. Empezamos con recordar cual es el punto de salida; y es que resulta que la imagen en movimiento, que ahora está tan presente, también tiene sus orígenes. Conocemos la historia del cine, desde los hermanos Lumière a nuestros días; esta fabulosa manía de explicar con luz y pantalla. Entonces nos paramos en un fragmento de los hechos que casi nadie relata, en la porción de la historia que para muchos pasa desapercibida o es una simple anécdota: el cine doméstico. Maria nos descubre el valor de estos documentos y nos sorprende con su potencial tan diverso; documental, sentimental, histórico… y también experimental, expresivo y creativo.

MariaR_MartíFranquès05_EV

Y como en un juego de los sentidos, dejamos la palabra y pasamos a la mirada y, por unos instantes, el salón de actos del Instituto Martí i Franquès se convierte en un cine. Visionamos algunos fragmentos de los trabajos de Maria; “Sin Memoria”; un audiovisual protesta frente el cierre del CIMIR de Reus donde se muestra el material recuperado y el trabajo que se ha llevado a cabo en el centro, y el tráiler Dalí, emperador de l’acció” que narra la visita del artista ampurdanés el agosto de 1973 en Tarragona y que (¡atención!) podremos ver por el Canal 33 el próximo 5 de febrero.

Finalmente nos disponemos a hacer un taller plástico, la idea es elaborar, como si de un fotograma estático se tratara, una ventana abierta. El marco es un caja de cartón pero el paisaje lo construiremos nosotros con fotografías, recortes y objectos que nos permitan explicar una historia personal. Maria nos invita a jugar con imágenes evocadoras, a plasmar recuerdos, a narrar… y es que todos, queramos o no, de manera intencionada o fortuita, somos perseverantes constructores de memoria propia y colectiva.

MariaR_MartíFranquès06_EV

Imágenes: Eloisa Valero

La experiencia y los resultados de la actividad en el post del blog de “Fer visible l’invisible” y la entrada en el blog de la Capsa.

 

 

 

%d bloggers like this: